Proprietarii, chiriașii sau administratorii de apartamente în care se consumă droguri riscă pedepse de ani grei în spatele gratiilor. Care sunt, de fapt, obligațiile oricărui administrator sau proprietar de clădire. Legea a fost promulgată de președintele României, Kalaus Iohannis.
Este vestea momentului pentru proprietarii, chiriașii sau administratorii de locuințe din România. Vineri, 31 mai 2024, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care prevede pedepse de până la 25 de ani de închisoare și sancțiuni sporite pentru consumul sau facilitarea drogurilor în anumite locații – în preajma comunităților vulnerabile.
Noile completări ale actului normativ din domeniul prevenirii și combaterii consumului de droguri aduc modificări binevenite legilor deja existente – Legea 172/2024. Acestea au fost inițiată de senatorul Robert Cazanciuc și a fost adoptată pe data de 14 mai de Camera Deputaților.
Astfel, conform noii legi promulgate, dacă ești proprietarul unui imobil dat în chirie – incluzându-le pe cele aflate în stare de degradare, dezafectate ori în construcție, iar chiriașii consumă sau se ocupă cu traficul substanțelor interzise riști o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare, deținătorul sau administratorul fiind responsabili de combaterea acestor activități ilegale pe proprietățile lor. De asemenea, chiriașii vor răspunde și ei în fața legii și riscă închisoare – dacă oferă posibilitatea de a consuma droguri celor invitați în locuință.
Potrivit articolului 19¹, alineatul 1 „Punerea la dispoziție, cu știință, de către proprietarul, chiriașul, deținătorul cu titlu sau fără titlu sau administratorul oricărui imobil, incluzându-le și pe cele aflate în stare de degradare, dezafectate ori în construcție, pentru consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.
Legea impune sancțiuni și pentru traficanții de droguri care își desfășoară activitatea în apropierea instituțiilor de învățământ, spitale sau penitenciare – o pedeapsă majorată cu o treime. Totodată, pedepse de până la 25 de ani de închisoare sunt impuse și pentru cei care se ocupă cu traficul de substanțe interzise – care duc la decesul unei persoane – mai ales în cazul celor care furnizează droguri minorilor sau favorizează consumul în diverse locații.
Citește și: BREAKING | GHEBOASĂ, TRIMIS ÎN JUDECATĂ DE DIICOT DUPĂ CE A FOST PRINS CU DROGURI